top of page
אתר זה נוצר על ידי Susana Gulst
aquatints

Aquatints

הסגנון הבשל
אקווטינטות

​החל מאמצע שנות השישים של המאה העשרים תופסת האקווטינטה הצבעונית מקום מרכזי ביצירתו האמנותית. באותה תקופה התגבש גם סגנונו הבשל של בארי. מציינת אותו הנטייה העקיבה להתמקד בערכי הצורה והמבנה כאלמנטים המכתיבים את תוכנה האמנותי של היצירה.

באקווטינטות המופשטות של בארי מראשיתה של תקופה זו (1965) נעלמת השפעת הסגנון הטאשיסטי. את מקומן של הרקמות האורגניות תופסים מוטיבים גיאומטריים אשר עומדים מאז ואילך במרכז יצירתו של האמן. גם סולם הצבעים של האקווטינטות משתנה ומצטלל בהדרגה והוא מתאפיין בשימוש במשטחי צבע טהור.

רק מעטות מבין יצירותיו הבשלות של בארי מעוצבות  על טוהרת הסגנון המופשט. כבר באקווטינטות המוקדמות, מלבד המשמעות המופשטת, הוסיף בארי לעיתים לעיגולים המופיעים בהן גם משמעות מושגית "קונקרטית", הקושרת אותם לגרמי שמיים (שמש, ירח כוכבים, וכו').

בהדפסים מאוחרים יותר נראים העיגולים וגם הצורות הגיאומטריות האחרות כשהם אפופים משטחי צבע אמורפיים ורכי שולים דמויי ערפילים, והם יוצרים סביבה היולית שניתן לפרשה כמרחב קוסמי, אשר בו מרחפים גרמי שמיים מסתוריים.

התארים שבארי עצמו העניק לכמה מהאקווטינטות, הקושרים אותן לסיפורי הבריאה, למיתוסים הקלסיים הקשורים לחלל, לתופעות אסטרונומיות ולטיסות בחלל החיצון, אכן פותחים פתח לפרשנות איקונו

מאת פרופ' אברהם רונן ז"ל
Acrylic

Acrylic

october 2009.jpg
דימויים באקריליק
קומפוזיציה  עשירה באלמנטים

הסגנון הייחודי של ברי מופיע לא רק בעיצוב גרפי, אלא גם בדימויים באקריליק ואפילו בדימויים המיוצרים בטכניקת האקוורל. בכל הצורות של יצירתיו, הוא שומר על שפע אלמנטים גרפיים שמצורפים לסגנון המובחן שלו.

כאמן מקסימליסטי, ברי מאמין כי הכרחי ליצור יצירות אמנותיות העשירות באלמנטים כדי לתפוס את תשומת הלב של הצופה. היצירות שלמות והרמוניות בין כל הפרטים שבהם. הסגנון המיוחד והמקסימליסטי שלו מעניין ומשפיע על הצופה בצורה ייחודית.

Watercolor

Watercolor

דימויים בצבעי מים
מאת פרופ' אברהם רונן

ציוריו של בארי בצבעי מים הם חטיבה העומדת בפני עצמה בתוך מכלול יצירתו. משנת 1965 ואילך נבנית בהם מערכת ציורית עשירה ומגוונת להפליא המורכבת מסדרה של רבדים, המסודרים משני עבריו של ציר אנכי. המבנה עשיר הניגודים של רבדים אלה מרענן את הקומפוזיציה הסימטרית לכאורה. בכמה מציורים אלה סוטה בארי כליל מן המבנה הסימטרי, ומעצב מבנה חופשי בעל אופי דינמי.

טוביה בארי הרומנטיקן נהג לתת לאשתו האהובה, אסתר שולמן בארי, ביום הולדתה במתנה ציור של פרח עם הקדשה (צילום קאירו אליו)

oil

Oil

Tuvia_Beeri
דימויים בצבעי שמן
מאת פרופ' אברהם רונן ז"ל

יצירותיו הראשונות של בארי היו ציורי שמן. במוקדמים שבהם (1957 - 1955) מופיעים קטעי נופים עירוניים מסוגננים. אולם, ציוריו משנת 1958 ואילך  טבועים בחותם השפעת הסגנון המופשט, הטאשיסטי (כתמי) ה"לירי". סגנון זה הוא אחת מתופעותיו של הציור ה"אינפורמלי" - הזרם דומיננטי באמנות האירופית בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה, שהשפיע גם על הציור הישראלי של אותה תקופה. כך מצטרף בארי בראשית דרכו כאמן אל חלוצי הציור המופשט בישראל.

 Sculpture

 Sculpture

פיסול ירוק

טוביה בארי גם פיסל בחומרים מצויים כדי ליצור יצירות מרהיבות. הוא אוסף חומרים בטיולים בארץ ובעולם, מחפש חומרים מקומיים לפיסול ומשתמש בהם ליצירת מקוריים.

בארי מתמחה בפסול דימוי עצמי, משפחתו וחיות. פסליו משלבים תכונות של פסלות ריאליסטיות עם תכונות של אמנות מופשטת, ומייצרים כך יצירות אומנות מעניינות ומשובחות. ביצירותיו של בארי ניכרת היכולת לייצג בצורה אמנותית את הנושאים האלה בצורה חדשה ומרתקת.

(צילומים:  קירו אליו)

פיסול
flawers

Flowers

פרחים 2002
פרחי ארץ ישראל

הוזמן אצלו קטלוג פרחי ארץ ישראל לימים הפכו הפרחים לסידרה שהודפסה בצרפרת לקטלוג. (צילום קאירו אליו)

טכניקת  הדפס

דימוי שהועבר לנייר או למצע אחר מגלופה העשויה מחומר עמיד. ציור נרשם על גבי גלופה ואז היא עוברת עיבוד המאפשר למרוח אותה בצבע ולהדפיס את הדימוי על הנייר, באופן ידני או באמצעות מכבד. הדפס שקוע (intaglio), כגון תחריט ותצריב, גורעים חלקים מן הגלופה ובחריצים שנוצרים מצטבר הצבע, יש צורך בלחץ רב כדי שהצבע יעבור מן החריצים והשקעים של הגלופה אל הנייר. ולכן נדרש לחץ של מכבש. דפס בלט (relief) כגון חיתוך העץ והלינוליאום, מודפס מגלופה שהחלקים הבולטים שהושארו לאחר הגריעה הם אלה הנצבים בצבע. זוהי הדפסה קלה יותר, וניתן גם לבצע בלחץ ידני – בשיטת הדפס השטח  (surface process, planographic print) . החדשה יחסית, כגון הליתוגרפיה והאופסט, מכינים חלקים מפני השטח של הגלופה לספיגה צבע ההדפס.

בזמן פיתוח ההדפס, באירופה במאה ה-15, הוא היה אמצעי השכפול היחידי שאפשר התקה והפצה של ציורים וכל חומר חזותי אחר. מוגדר ועצמאי, במקביל לציור.

The Teacher

מורה וחבר

ג'וני פרידלנדר נולד בשנת 1912 בעיירה באיזור שלזיה שאז הייתה חלק מאימפריה הגרמנית. בשנת 1922 הוא סיים את לימודיו בברסלונה והחל ללמוד אמנות. בשנת 1930 עבר לדרזדן, ובשנת 1933 התיישב בברלין וגם ביקר בפריז. במהלך שנות ה-50 של המאה ה-20, פרידלנדר השתתף במספר תערוכות וזכה להצלחה. הוא נסע עם תערוכותיו לארצות הברית, יפן וברזיל.

במקביל, הוא פתח בית ספר לאמנות בו למדו ציירים מכל העולם. טוביה בארי היה אחד התלמידים שלו ולמד אצלו לאחר שקיבל מלגה בארץ. עם הזמן הפך להיות שוליה בסדנאות, ומאוחר יותר לחברים. השפעתו של פרידלנדר ניכרת בעבודותיו. 

bottom of page